Veerkracht kun je trainen
Sheryl Sandberg en haar man Dave Goldberg maken een trip naar Mexico om de vijftigste verjaardag van een vriend te vieren. Maar het weekend waarop ze zich enorm hebben verheugd, eindigt in een nachtmerrie. Terwijl Sheryl ligt te soezen aan het zwembad, valt Dave van de crosstrainer in de fitnessruimte. Zijn hart heeft het begeven. Die vrijdagmiddag in het voorjaar van 2015 verliest Sheryl Sandberg de liefde van haar leven. Ze blijft achter met twee kinderen.
Zo begint Optie B, waarin Sheryl Sandberg verslag doet van haar paniek na de plotselinge dood van Dave, en waarin ze te rade gaat bij onder andere de positieve psychologie om antwoorden te krijgen op haar vragen: Hoe kom je verlies te boven? Hoe ontwikkel je veerkracht? De beste of de juiste manier om te rouwen bestaat niet, benadrukt ze. Bovendien doen de omstandigheden ertoe. Hoe traumatisch de ervaring ook geweest is voor haar en haar kinderen, ze realiseert zich dat ze bevoorrecht is: ze krijgt emotionele steun van familie, vrienden en collega’s en beschikt als succesvolle zakenvrouw – ze is chief operating officer van Facebook - over voldoende financiële middelen.
In de eerste weken na Daves dood is Sheryl vol zelfverwijt: als ze eerder bij hem was geweest had ze hem kunnen redden. Ze is ook verlamd van angst. Zonder hem heeft haar leven geen glans meer en het gemis zal altijd blijven, denkt ze. Het zijn precies de drie valkuilen die herstel belemmeren, ontdekte psycholoog Martin Seligman die onderzocht hoe mensen met tegenslag omgaan: het verdriet persoonlijk maken (mijn schuld), het veralgemeniseren (alles is verschrikkelijk) en permanent maken (het gaat nooit meer over).
Met de hulp van vriend Adam Grant, hoogleraar psychologie, combineert Sheryl haar ervaringen met inzichten uit de psychologie tot een aansprekende handleiding voor het omgaan met tegenslag. Dat varieert van de genoemde valkuilen van rouwen tot praktische aanwijzingen als: ‘Noteer elke dag drie geluksmomenten in je dagboek.’ Ook andere mensen die traumatische gebeurtenissen hebben meegemaakt komen aan het woord, zoals de vrouw die verkracht is en de man die zijn zoon verloor.
Option B is een bemoedigend, goed gedocumenteerd en openhartig boek, bij vlagen hartverscheurend, maar nergens larmoyant.
Deze recensie verscheen in de Volkskrant van 12 augsutus 2017 en kreeg vier sterren.