Testosteron is de bron van het kwaad

Wil je nog langer slaaf zijn van je testosteron of wil je je bevrijden uit de greep van je geslachtshormonen en een nieuwe man worden? In Typisch testosteron legt hoogleraar Diergeneeskunde Aart de Kruif zijn mannelijke lezers deze keuze voor. Vrouwen hoeven van hem niet te kiezen, zij krijgen een opdracht: streef niet naar gelijkwaardigheid aan mannen, maar volg je eigen vrouwelijke koers.

Voor de man die in 2010 van zijn studenten het epitheton ‘wijste’ professor van de Universiteit Gent kreeg, vormde de oorlog in voormalig Joegoslavië de aanleiding om dit boek te schrijven. Waarom veranderde het gedrag van vredelievende mannen in dat van moordende en verkrachtende individuen?, zo vroeg hij zich af. Volgens hem is er maar één antwoord mogelijk: de invloed van testosteron.

Dat de hoogleraar diergeneeskunde niet veel op heeft met zijn seksegenoten, is al meteen duidelijk. Mannen zijn volgens hem slachtoffers van het hormoon testosteron dat hun lichaam van top tot teen en van binnen en buiten in zijn greep houdt. De mannelijke hersenen worden al vanaf de achtste week na de conceptie ‘gemarineerd’ in testosteron met alle gevolgen van dien. Eenmaal geslachtsrijp - tussen de 19 en de 25 is het testosteronniveau op zijn top - zijn mannen dominant, competitief en agressief en denken ze voortdurend aan seks. Ze zijn impulsiever en sociaal minder vaardig dan vrouwen. Ze hebben weliswaar meer ruimtelijk inzicht en energie dan vrouwen, maar komen slechter uit hun woorden. Riskant gedrag, gestunt en waaghalzerij is typisch testosterongedrag.

In tegenstelling tot dieren kunnen mannen bovendien negatieve gedachten koesteren, waardoor ze - als ze die niet weten te beteugelen - pervers seksueel, gewelddadig, crimineel, oorlogszuchtig en wreed worden. En voilà, het antwoord op zijn beginvraag. Testosteron is de bron van het kwaad.

De Kruif ging op zoek naar bewijs voor zijn stelling en onderzocht alleen zijn vooronderstellingen. In zijn ijver om de biologische bepaaldheid van de man te bewijzen, veronachtzaamt hij de psychologische factoren, zoals groepsdruk en gehoorzaamheid aan autoriteit, die ervoor zorgen dat mensen, zeker in oorlogssituaties, wreed en gewelddadig worden. Aart de Kruif zocht slechts argumenten die zijn mening bevestigen, een klassieke en zeer menselijke denkfout. Zijn conclusies zijn bovendien monocausaal. Ook biologisch bepaald trouwens. Ons rechtlijnige brein verkiest immers causaliteit boven complexiteit.

 

 

Aart de Kruif, Typisch testosteron, de grote invloed van een hormoon op het gedrag van mannen én vrouwen. Uitgeverij Lias, 2012. ISBN 978 90 8803 011 6. 256 pagina’s. € 18,95.

 

Dit artikel is gepubliceerd in de Volkskrant van 24 maart 2012.